Wat denk je zelf?

Gastles directeur gevangenis Leeuwarden


Eén voor één druppelen de leerlingen van klas 4 van het christelijk gymnasium Beijers Naudé in Leeuwarden de les maatschappij en media binnen. Bij vrijwel elke scholier klinkt een piepend geluid, afkomstig van een detectiepaal voor mobiele telefoons. Het is één van de attributen die Gino Tibboel, vestigingsdirecteur van penitentiaire inrichting (PI) Leeuwarden, heeft meegenomen voor zijn gastles in de klas van docent Auke Zeldenrust. In een PI zijn mobieltjes niet toegestaan.

Voor zijn in 2013 uitgebrachte boek ‘Dorp achter tralies’ verbleef Auke Zeldenrust, naast leerkracht ook journalist en auteur, langere tijd binnen de muren van de gevangenis in Leeuwarden. Als journalist brengt hij nog regelmatig een werkgerelateerd bezoek aan de penitentiaire inrichting. Zo ontstond het idee voor een gastles van de gevangenisdirecteur, vorige week vrijdag was het zover. 

Geboeid luisterden de leerlingen naar de verhalen van de gevangenisdirecteur die openhartig vertelde over hoe het er binnen de muren van de gevangenis aan toegaat. Uiteraard liet Gino Tibboel niet na om tussen de regels door een waarschuwing af te geven en adviseerde de jongeren om weg te blijven van gedrag dat uiteindelijk kan leiden tot een celstraf. “Er wordt weleens gezegd dat de gevangenis een hotel is. Dat klopt in zoverre dat je een kamer (een cel) hebt met een bed, televisie en een toilet, maar voor de rest zijn er weinig overeenkomsten. Je bent je vrijheid kwijt en alles wordt voor je bepaald. Dat is niet fijn.”

Voorafgaand aan de gastles had de klas zich samen met docent Auke Zeldenrust al verdiept in het gevangeniswezen en dus werden er tal van vragen afgevuurd op gevangenisdirecteur Tibboel. “Klopt het dat je na het uitzitten van de straf nog steeds geen vrij man bent? Waarom heeft u gekozen voor het vak van gevangenisdirecteur? Worden telefoongesprekken van gedetineerden afgeluisterd? Zijn er ook gedetineerden die contact hebben met criminelen buiten? Wat vindt u van de doodstraf? Bent u weleens bedreigd?”

Tibboel nam uitgebreid de tijd om alle vragen te beantwoorden en gaf aan zich als een vis in het water te voelen binnen de gevangenismuren. “Ik vind het heerlijk om met dit soort mensen te werken. Personen waar soms geen land mee te bezeilen is, maar waar je dan toch een opening vindt om met ze in contact te komen. In de gevangenis kom je mensen tegen in alle soorten en maten, van licht verstandelijk beperkten tot hoogbegaafden.”

Media
  • gastles