Wat denk je zelf?

lezing Nederlands Klassiek Verbond


Op vrijdagavond 11 maart organiseert het Nederlands Klassiek Verbond een eindexamenlezing Latijn bij ons op school. Spreker zal zijn Anton van Hooff. Hij is een bekend classicus en zal in zijn lezing ‘Plinius en Martialis als vleiers van de keizers’ de thematiek die aansluit bij ons eindexamenonderwerp behandelen.

De auteurs Plinius en Martialis maken hun opgang onder de tiran Domitianus. Martialis getuigt daarvan in zijn hielen likkende lofdichten op de keizer. Met een paar lofzangen op Trajanus kon hij zijn reputatie niet meer redden. Van Plinius is geen werk uit de tijd van zijn weg naar de top onder Domitianus bewaard. In zijn lofrede en zijn brieven rekent hij pas achteraf af met de tiran, zonder medeplichtigheid te erkennen. In zijn boeken ‘Keizers van het Colosseum’ en ‘De Gouden Eeuw van Rome’ heeft van Hooff Plinius en Martialis hun plaats in de Romeinse keizertijd gegeven.

De eindexamenlezingen bieden altijd een goed overzicht voor eindexamenkandidaten op de stof waar de leerlingen voor het Centraal Schriftelijk mee bezig zijn.

De school zal open zijn om 19:00 uur. De lezing begint om 19:30 uur. De lezing zal ongeveer een uur à anderhalf uur duren.

De lezing is niet alleen voor leerlingen van onze school, ook de eindexamenkandidaten van het Stedelijk Gymnasium zijn van harte welkom evenals ouders en/of bekenden met een interesse in de Klassieke Oudheid.

Media
  • Website-banner-2048x758