Wat denk je zelf?

BN-lezing: verzet en verzoening met Jan Jaap van der Wal


Afgelopen vrijdagavond stond Jan Jaap van der Wal voor een volle kantine in onze school. Het eerste deel van de avond sprak hij over verzet en verzoening, ontleend aan de titel van de autobiografie van ds. Beyers Naudé. Het ging over de goede herinneringen aan de tijd hier op school, zijn verzet toen hij op 12-jarige leeftijd werd geconfronteerd met een mogelijke verhuizing (‘Ik ga gewoon NIET mee!’), zijn tijd na het Beyers Naudé in Amsterdam, zijn carrière als cabaretier en televisiemaker en zijn huidige leven in België. Het begrip ‘verzoening’ krijgt voor  Jan Jaap meer inhoud naarmate hij ouder wordt. 
Na de pauze ging Japke Wiersema met hem in gesprek. Natuurlijk kwam de schooltijd ter sprake, de literatuurlijst (met een speciaalstudie cabaret) van Jan Jaap is er nog en leverde een vermakelijke dialoog op. Ook vanuit het publiek konden vragen gesteld worden. ‘Ik geef op alle vragen antwoord’, zei Jan Jaap. De aanwezigen schromen dan ook niet om de nodige vragen te stellen. 

Jan Jaap had het vrijdagavond duidelijk naar zijn zin op ons kleine podium. Het was een bijzondere voorstelling in een intieme setting. Precies zoals de bedoeling was. Zien we hem over twee jaar weer?

Media
  • JJ
  • JJ2