Wat denk je zelf?

Klasgenoten in actie voor Yaroslava


Leerlingen uit klas 2B komen in actie tegen de uitzetting van Yaroslava. Haar klasgenoten willen voorkomen dat ze met vader, moeder, broertje en zusje weer terug moet naar Oekraïne waar ze geen familie heeft. 

De schoolleiding staat achter het initiatief. ‘Yaroslava is een voorbeeldige leerling en gedreven. Zij is bovendien maatschappelijk erg betrokken. Zo zit ze in de jeugdraad van de gemeente Waadhoeke en werkt ze mee om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Ze is hier geworteld, spreekt goed Nederlands en heeft haar draai hier gevonden’.

Yaroslava Tymts (14) is opgegroeid op de Krim. Vijf jaar geleden vluchtte ze met haar vader, moeder en broertje naar Europa. ‘Voordat de Russen kwamen hadden we een mooi leven. Maar toen ze de Krim bezetten, hebben ze ons alles afgepakt: huis, winkels en paspoorten. Mijn vader werd gedwongen om te vechten en de situatie voor ons als Joodse familie werd steeds slechter. Daarom zijn we gevlucht’. Eerst zochten ze een veilig heenkomen in Kiev. ‘Maar ook daar werden we door de Russen gezocht’. 

Vanuit Oekraïne is Yaroslava met haar familie via België naar Nederland gekomen. Ze woont nu in het AZC van Sint Annaparochie en wacht al bijna vier jaar op een verblijfstatus. Vorige week kreeg ze te horen dat zij en de rest van het gezin het land moeten verlaten. Ze wordt binnen enkele weken uitgezet naar de Oekraïne. ‘We hebben daar helemaal geen familie, mijn ouders komen uit een weeshuis. We kennen daar niemand, bovendien spreken mijn broertje en zusje geen Oekraïns’. Yaroslava vindt het fijn dat haar klasgenoten in actie komen. ‘Ik hoop dat het helpt want wij willen heel graag hier blijven. Ik wil graag het gymnasiumdiploma halen en daarna naar de universiteit’.  

Om de actie van klas 2B meer bekendheid te geven in de regio bezocht Omrop Fryslân vandaag onze school voor een interview met Yaroslava en rector Bernadette Pelgrum. We hopen natuurlijk met z'n allen dat deze actie vruchtbaar blijkt en Yaroslava met haar familie in Nederland kan blijven wonen.

Op vrijdag 29 november is de klas een petitie gestart om handtekeningen te verzamelen. Via deze link kunt u uw handtekening plaatsen https://petities.nl/petitions/yaroslava-moet-blijven?locale=nl


Zie ook 
https://frieschdagblad.nl/2019/11/28/klas-2b-wil-dat-yaroslava-in-nederland-mag-blijven 

https://omrop.fr/wJ9t

Op de foto: Mare de Jong, Yaroslava Tymts, Inge de Boer en Lieke Buijs.

Media
  • Yaroslava
  • PHOTO-2019-11-27-12-33-22
  • PHOTO-2019-11-27-12-33-23
  • PHOTO-2019-11-27-12-33-24