Wat denk je zelf?

EHBO en reanimatie


Leerjaar 2 kreeg dinsdag 15 oktober onder deskundige leiding van vier instructeurs van  BHVFirstAid  onderricht in het bieden van eerste hulp bij situaties waarin snel  handelen van levensbelang is. 

De opbouw  van de dag was een mooie mix van theorie en praktijk, drie verschillende thema’s in drie lokalen. Met een gemiddelde groepsgrootte van 12 leerlingen werd naast  praktische wondverzorging (met lotus slachtoffers) ook geoefend met scenario’s als verslikking/verstikking, bewusteloosheid / hartaanval / beroerte. 

De belangrijkste kenmerken waaraan je een infarct kunt herkennen werden behandeld. De leerlingen oefenden op elkaar o.a. de stabiele zijligging en de heimlichgreep  en op reanimatiepoppen  met behulp van een AED.  Enkele belangrijke vuistregels werden er ingeprent, zoals let op je eigen veiligheid. En: bel eerst  112, zet je mobiel op de speaker en ga dan over tot actie en niet andersom. De centralist van 112 kan namelijk ook adviezen geven en helpt je bij de juiste stappen totdat een ambulance arriveert. Bij brandwonden: eerst water, de rest komt later. Hoewel in het begin wat onwennig  (spannend?) kwamen de leerlingen daarna enthousiast in actie. Het EHBO team drukte de leerlingen aan het eind op het hart om te handelen, mochten ze ooit met een levensbedreigende situatie te maken krijgen. Handig als je dan weet wat je moet doen!


Media
  • reanimatie 2
  • reanimatie 1