Wat denk je zelf?

Uitwisseling klas 3 met Leer en Nordhorn


Van maandag 4 tot en met vrijdag 8 februari hebben 20 leerlingen uit klas 3 meegedaan aan de uitwisseling met twee scholen in Duitsland. Vijftien leerlingen stonden op de lijst om naar Leer te gaan en vijf leerlingen zijn naar Nordhorn geweest.

Beide groepen gingen met de trein richting de Duitse grens, waar zij verder gingen met de bus of werden opgehaald. Beide groepen hebben een eigen programma gehad met activiteiten op school, zoals lessen en projecten. Ook waren er activiteiten buiten de school. In Leer ging men bowlen, naar het Theemuseum en had men een gezellige avond met de ouders georganiseerd en in Nordhorn bezocht men het textielmuseum en heeft men een stadtralleye gedaan.

Op woensdag was de zogenoemde wisseldag en gingen beide groepen met de Duitse partners naar Leeuwarden. Daar werden ze ontvangen met een lunch en een beklimming van de Oldehove. ’s Avonds was een uitje naar de Elfstedenhal gepland.

Donderdagochtend werden er lessen gepland met aansluitend het communicatiespel ‘30 seconds’ en werden er dilemma’s uitkletsdoosjes besproken, zoals de vraag ‘Ga je liever in bikini naar de Noordpool of in skipak naar de Sahara?’. Dit leverde gezellige gesprekke n in het Duits, Nederlands en Engels op.

’s Middags was er een streetarttour geboekt en ’s avonds werd er een koud en warm buffet klaargezet met zelfgemaakte (Nederlandse) gerechten. Er waren dus volop hartige taarten, salades, soepen, maar ook taarten door ouders en leerlingen gemaakt.

Vrijdagochtend werd de groep opgedeeld voor een workshop Lego en het maken van Delfts blauwe tegels, die als souvenir mee naar huis genomen mochten worden.

Na nog een evaluatie en een gezamenlijke lunch zijn beide groepen op het station uitgezwaaid. De meeste leerlingen moesten eerlijk bekennen, dat ze erg moe waren. De conclusie was dat een uitwisselingsweek intensiever, maar ook gezelliger was dan een gewone lesweek en dat iedereen veel geoefend heeft met de Duitse, Nederlandse en Engelse taal. Het programma is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de organisatie EDR.

De uitwisseling is in het kader van het programma InterregVA Duitsland-Nederland met middelen uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling (EFRE) en door de provincies Drenthe, Friesland en Groningen en het bundesland Nedersachsen medegefinancierd.

Media
  • vlag Ned Dui