Wat denk je zelf?

Debatgroep Retorica

Het debat heeft een belangrijke functie in onze maatschappij. Het wordt zelfs beschreven als ‘de zuurstof van de democratie’. Op het Beyers Naudé vinden we het belangrijk om een debatclub te hebben omdat je met (wedstrijd)debatteren vaardigheden oefent die je altijd nodig zult hebben, je op de hoogte wordt gehouden van en goed kunt meedoen aan maatschappelijke debatten en je jezelf verdiept in een grote variëteit aan onderwerpen. Maar je leert bovenal een stelling te verdedigen of aan te vallen – zonder dat je eigen mening een rol speelt – zodat je goed leert nadenken over alle mogelijke argumenten die je voor of tegen die stelling kunt aanvoeren.

De debatclub van het Beyers Naudé – Retorica genaamd – doet ook mee aan wedstrijden. Een daarvan en de grootste in zijn soort, is het zogenaamde Op weg naar Het Lagerhuis. Deze manier van debatteren is in 1997 begonnen en wordt georganiseerd door BNN-VARA. Enerzijds om jongeren de mogelijkheid te bieden om hun debattechnieken en spreek­vaardigheid te vergroten, anderzijds om hen de mogelijkheid te bieden om te ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.

Spreekt dit je aan? Wij zoeken leerlingen die zich zouden willen inzetten als lid van de debatclub. Daar houd je niet alleen een leuke ervaring aan over, maar het is leerzaam en kan tevens worden gebruikt voor op je testimonium. Voor deelname of meer informatie, schrijf of spreek met dhr. Belakhdar (BRR).