Wat denk je zelf?

Beyers Naudélezing

Onze school staat in de protestants-christelijke traditie en wil haar leefomgeving en onderwijs naar het voorbeeld van ds. C.F. Beyers Naudé inrichten. De naamgever van de school, ds. Beyers Naudé, veranderde in de jaren zestig van een overtuigd aanhanger tot een van de meest invloedrijke critici van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Zijn levensverhaal heeft hij beschreven in zijn autobiografie ‘Verzet en Verzoening’. Rond deze woorden wordt de jaarlijkse Beyers Naudé-lezing gehouden. In 1997 is de eerste Beyers Naudé-lezing uitgesproken tijdens het bezoek van ds. C.F. Beyers Naudé aan onze school.

Op vrijdag 29 november 2019 is oud-leerling Jan Jaap van der Wal te gast in zijn oude school. We zijn bijzonder blij dat hij de 23e Beyers Naudélezing zal verzorgen. Aanvang 19.30 uur, in de kantine van de school.

Jan Jaap is al jaren een bekende Nederlander. Tijdens zijn middelbareschooltijd aan het Christelijk Gymnasium in Leeuwarden waren de eerste tekenen van een carrière als cabaretier al zichtbaar: jaar op jaar trad hij op tijdens de zogenaamde Culturele Avond, meestal getooid met rode sjaal. 

Na zijn eindexamen in 1997 toog Jan Jaap naar Amsterdam om theaterwetenschappen te gaan studeren. Maar het liep anders: een bezoek aan de Comedytrain veranderde alles. Binnen drie maanden stond Jan Jaap zelf op het podium van Toomler , hij was met zijn 17 jaren de jongste Comedytraincomedian. Nog steeds maakt hij deel uit van dit gezelschap, maar inmiddels heeft hij zijn vleugels uitgeslagen naar België, waar hij deels woont. Hij toerde succesvol door het land en is twee maal per week op Canvas te zien als presentator van het satirische programma De ideale wereld. 

Op 29 november komt Jan Jaap naar zijn oude school, inmiddels het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, om een verhaal te houden waarin het motto Verzet en verzoening, titel van de autobiografie van de naamgever van onze school, verwerkt zal zijn. Het wordt een lezing, maar ook een performance, gevolgd door een gesprek met Japke Wiersema. 

Leerlingen en ouders zijn van harte welkom. Gratis kaarten zijn vanaf dinsdag 12 november verkrijgbaar bij de conciërgerie en bij Japke Wiersema.

DE LEZING IS UITVERKOCHT!